Jeżeli wybieracie się do Włoch, a konkretnie do Mediolanu, pewnie zastanawiacie się, gdzie można dobrze i tanio zjeść. Być może słyszeliście, że w dużym mieście nie da się tego zrobić. Osobiście sprawdziłam kilka miejsc i chcę podzielić się swoimi wrażeniami na ten temat.
Pierwszym miejscem, które sprawdziłyśmy z Weroniką, była restauracja ,,Mama eat". Zamówiłyśmy carbonarę oraz risotto i litrową wodę. Zapłaciłyśmy 18 euro za osobę, cena zawierała również coperto (to dopłata doliczana do cen potraw i oznacza koszt zajęcia miejsca przy stole i obsługę). Restauracja była urządzona we włoskim, nowoczesnym stylu, a jedzenie podawano w metalowych "talerzach".
Kolejną restauracją była "Pepe Verde". Za pierwszym razem na próbę zamówiłam makaron z homarem, najdroższą pozycję z menu tej restauracji. Makaron był kremowy oraz dobrze doprawiony. We włoskich restauracjach do zamówionej "pasty" otrzymuje się ser do posypania potrawy oraz własnoręcznie robione pieczywo. Coperto w tej restauracji kosztuje 2 euro za osobę, zakupiłam jeszcze wodę, a za całość zapłaciłam 20.5 euro. Podczas drugiej wizyty zamówiłam makaron z owocami morza zapiekany w cieście (za 15 euro), 0,5l wody (1,5 euro) a na deser zamówiłam tiramisu w cenie 5 euro. Weronika za to zamówiła makaron z ostrymi pomidorami w cenie 8 euro, również pół litra wody oraz tiramisu. Obydwie sądzimy, że na pewno do tej restauracji powrócimy. Ładny wystrój i miła obsługa, która pomagała w wyborze dań zachęca do kolejnych odwiedzin.
Za jedną gałkę w tej lodziarni musimy zapłacić 2.60 euro, lecz gdy bierzemy więcej gałek, ta cena się zmniejsza nawet do 1.30 euro. Porcja jest duża, a smak zachwyca za każdym razem. Lody możemy mieć podane w rożku czy też w kubeczku- jest to nasza decyzja. Obsługa do lodów dodaje także ciasteczko.
Obok lodziarni znajduje się również mała piekarnia "Massimo Milano". Możemy w niej znaleźć świeże pieczywo, np. przepyszną włoską focaccię z pomidorami czy oliwkami lub solą, pizze, ciasteczka cantuccini. Lokal jest mały ale przytulny, panuje w niej iście włoski klimat. Ceny są adekwatne do jakości. 7 euro za 3 duże kawałki focacci to wg mnie niezbyt wygórowana cena jak na duże miasto.
Trzecią restauracją, jaką odwiedziłam, była ,,La Ricetta". Skusiłam się tam na makaron carbonarę w cenie 7.5 euro oraz wodę 0.75l w cenie 3 euro (za coperto restauracja liczy 2 euro). W restauracji do dań również podają ser oraz pieczywo. Obsługa była przyjemna, lecz nie zachwyciła nas tak jak w "Pepe Verde".
Mój pobyt uważam za bardzo udany, obfitował w nowe kulinarne doznania. Najważniejsze to nie bać się próbować nowych smaków!
https://maps.app.goo.gl/vs4c61iecxbgAnM88
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz